Nehez tudunk spórolni

Beszűkültek a 30-as  korosztály megtakarítási lehetőségei.
 Közvélemény-kutatás szerint a válaszadók 53 százaléka szerint már 20-30 éves korban el kellene kezdeni az öngondoskodást. Ezzel szemben ugyanakkor a harmincasok csupán 14 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van annyi tartaléka, hogy ne kelljen aggódnia a jövője miatt.
Háromnegyedük szerint az öngondoskodás csupán a pénzről szól, és kétharmaduk gondolja úgy, hogy nincs elegendő eszköze arra, hogy elkezdje az öngondoskodást.
A beszűkülő megtakarítási lehetőségekre hívja fel a figyelmet az is, hogy a 30-39 évesek mindössze 17 százalékának van valamilyen megtakarítása. Ez a generáció a kiadásaiból 24 százalékot költ lakásfenntartásra, rezsire. Az élelmiszerek vásárlása újabb 21 százalékos költséget jelent a családoknak, a közlekedés pedig 12 százalékkal a harmadik legnagyobb tétel.
A válaszadók 48 százaléka jelölte meg legnagyobb tételnek a lakáscélú kiadásokat, míg 36 százalékuk mondta azt, hogy a legnagyobb a hiteltörlesztések fizetése.
A kötelező kiadások mellett rezsi, lakáshitel, étel, közlekedés, amelyek összesen 57 százalékra rúgnak a harmincas korosztály költségeiből, a kiadások között csak a 4.-5. helyen jelenik meg a megtakarítás, és ott is csak 10-11 százaléka említi a válaszadóknak.
A harmincas korosztály inkább életbiztosításban tartja megtakarításait: 25 százalékban választották ezt a formát, vagy önkéntes nyugdíjpénztárba fizetnek be; ezt 8 százalék jelölte meg. A húszas korosztály 53 százalékának van betéti számlája és csak 16 százalékukra jellemző az életbiztosítás, nyugdíjra pedig ez a generáció még nem spórol - derül ki a közleményből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

e-mail elérhetőség



Független ingyenes pénzügyi tanácsadó segítségét kérem: